L. ŽITŇANSKÁ: Som pripravená na férovú súťaž o post predsedu SDKÚ-DS

18.04.2012 Bratislava

Bratislava 18. apríla (TASR) - Podpredsedníčka SDKÚ-DS a kandidátka na šéfku strany Lucia Žitňanská je pripravená na férovú súťaž o lídra strany. Z SDKÚ-DS chce vybudovať modernú, slušnú a otvorenú stranu. Vyhlásila to na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej pomenovala dôvody pádu preferencií SDKÚ-DS.

Na margo ohlásenej kandidatúry Pavla Freša na post predsedu zdôraznila, že ju o tomto rozhodnutí telefonicky informoval a ona je rada a pripravená na férovú súťaž. Či bude mať záujem pôsobiť vo vedení strany, ak uspeje Frešo, nepovedala. Túto otázku považuje za predčasnú, no určite chce pracovať pre SDKÚ-DS. V prípade úspechu je pripravená zrušiť post straníckeho pokladníka a túto funkciu by mal vykonávať nový šéf kancelárie SDKÚ-DS.

Analýzu negatívneho smerovania vypracovali pre stranu odborníci. Podľa Žitňanskej slov je zrejmé, že nestačí len vymeniť pár tvárí vo vedení strany a dať si novú nálepku. "Dôveru si získame len novou programovou ponukou, tú môžeme dať len vtedy, ak si dovnútra povieme pravdu a budeme hovoriť o príčinách pádu strany. Preto som po voľbách požiadala ľudí zvonku, aby urobili analýzu toho, čo sa vlastne stalo. Tá je k dispozícii a je zrejmé, že pád SDKÚ-DS nebol len otázkou posledných mesiacov pred voľbami, ale začalo sa to oveľa skôr," zdôraznila.

Žitňanská vysvetlila, že strana nedokázala ľuďom ponúknuť po reformných krokoch nové témy, ktoré by riešili oprávnené nároky ľudí. "V roku 2010 nám to voliči odpustili a situáciu prekryl fakt, že sa poradilo zostaviť pravicovú vládu. Stalo sa ale to, že vláda dennodenne obťažovala ľudí hádkami, ktoré viedli k jej rozpadu," vysvetlila.

Politička priznáva, že pod zlý volebný výsledok sa podpísala kauza Gorila, ale aj množstvo iných. "To boli posledné kvapky pre ktoré SDKÚ-DS a rozhádaná pravica stratili dôveru voličov. Strana sa nevedela k týmto kauzám dostatočne otvorene postaviť a ani odchod Ivety Radičovej nám nepomohol," podotkla. To sú všetko veci, o ktorých sa musí podľa nej na straníckom kongrese otvorene hovoriť. "Ak nedokážeme príčiny otvorene pomenovať, nemôžeme sa zaoberať budúcnosťou strany. Som presvedčená, že nestačí vymeniť len tváre, ale treba priniesť riešenia, ktoré ľudí zaujímajú. Pravda je taká, že ľudia, ktorí platia dane a sú povinní dodržiavať pravidlá, majú právo žiadať od politikov riešenie ich problémov. O tom musí byť nová ponuka SDKÚ-DS," vyhlásila Žitňanská.

Podpredsedníčka strany je presvedčená, že na to, aby mohla byť zmena SDKÚ-DS úspešná, sú dôležité nielen výsledky májového kongresu, ale aj cesta, ako sa k nim prepracuje. "Okrem analýzy pádu SDKÚ-DS máme pripravený aj návrh nových stanov. S predsedami regionálnych zväzov som dohodla aj postup, ako umožníme všetkým členom SDKÚ-DS zoznámiť sa s predstavami kandidátov na pozíciu predsedu či do vedenia strany. Od 23. apríla, kedy zasadne prvé regionálne predsedníctvo v Bratislave, sa začína séria stretnutí otvorených regionálnych predsedníctiev vo všetkých krajoch, teda budú pre všetkých členov v danom kraji. "Je to nový spôsob, ktorý sme zvolili," vysvetlila.

Žitňanská pripomenula, že za predsedníčku sa rozhodla kandidovať vo chvíli, ktorá bola pre stranu asi najťažšia, teda v čase, keď nebolo jasné, či sa dostaneme do parlamentu. Od voličov som dostala mandát na zmeny a od začiatku cítim podporu pre tieto zmeny," pripomenula.

Na post šéfa SDKÚ-DS boli doteraz nominovaní traja ľudia. Predsednícku stoličku po Mikulášovi Dzurindovi by mohol prevziať niekto z trojice poslancov Lucia Žitňanská, Pavol Frešo a Viliam Novotný. Kandidatúru potvrdili zatiaľ len prví dvaja menovaní.
 

Vyberte región